Een tango in de tijd

Bouwkundig erfgoed

Van 21 tot en met 27 september organiseert het Vlaams Architectuurinstituut de tweede editie van het Festival van de architectuur. Het thema van dit interdisciplinair evenement is ‘Verbind de stad’. De insteek is dat architectuur de kracht heeft om gebouwen en functies te verbinden én om mensen dichter bij elkaar te brengen. Erfgoed speelt daarin een belangrijke rol, omdat heteen onmiskenbaar sociaal karakter heeft en zorgt voor hechting. Het agentschap Onroerend Erfgoed laat drie architecten aan het woord die ons hun ervaringen met erfgoed delen. Tijdens hetfestival kan je hun visie bekijken in een filmpje in de Gentse stadsbibliotheek De Krook.

 

Hoe verbindt architectuur het verleden met het heden? Hoe draagt erfgoed bij aan de architectuur van morgen? In het filmpje ‘Architectuur en erfgoed. Een tango in de tijd.’ proberen deze drie Belgische architecten hier een antwoord op te formuleren: An Fonteyne, Jonas Lindekens en Luc Deleu. Wat vooral opvalt is hun grote liefde voor erfgoed en de manier waarop erfgoed hun ontwerppraktijk beïnvloedt, ook al hebben ze elk een heel eigen aanpak. 

We vroegen de architecten naar voorbeelden van ontwerpen die hun visie op het samengaan van hedendaagse architectuur en erfgoed verbeelden. Zij kozen voor:

  • de vernieuwing van het Stadhuis van Diksmuide, ONO architectuur
  • de uitbreiding van het Gruuthusemuseum in Brugge, noAarchitectuur
  • het ontwerp van Le Corbusier voor Linkeroever in Antwerpen
  • de uitbreiding van de spoorwegbruggen in Gent (Infrabel), De Smet Vermeulen architecten

Daarnaast nemen de architecten ons mee naar de oude Citroëngebouwen in Brussel die wachten op een herbestemming tot een kunstencentrum, naar de atelierwoning van Luc Deleu in Antwerpen en de Neerhoeve in het Schoonselhof in Wilrijk die herbestemd wordt tot tot stelplaats van de groendienst en tot de kantoren van de dienst begraafplaatsen van de stad.

Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed: "Met deze film reiken we inspirerende voorbeelden aan en roepen we op om zelf met erfgoed aan de slag te gaan. Erfgoed en architectuur gaan hand in hand. Daarom kan je op het festival ook een tekenblok verkrijgen met een bijhorend potlood. Wij hopen hiermee architecten te inspireren om van erfgoed hun muze te maken.

Architectuur en erfgoed zorgen voor een elegante tango in de tijd. In ons portfolio kan je door tientallen boeiende voorbeelden snuisteren. Wij maken graag kennis met nieuwe projecten. Stuur jouw project naar communicatie@onroerenderfgoed.be

Film | Architectuur en erfgoed – Een tango in de tijd
De Krook, Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Zaterdag 21 t.e.m. vrijdag 27 september 2019
10.00-19.00 uur – op donderdag 10.00-21.00 uur