Energieadvies Onroerend Erfgoed gelanceerd in 93 nieuwe gemeenten

Duurzaamheid

In totaal 120 gemeenten kunnen eigenaars van een monument beschermd pand nu het energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. In januari lanceerden we het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten. We zijn gestart met 9 gemeentes, in de tweede golf zijn er 18 bijgekomen en nu komen er 93 gemeenten bij. Bekijk hier of jouw gemeente erbij zit.

Waarom? Vele eigenaars willen hun pand energiezuiniger maken. Dit vormt echter een extra uitdaging voor erfgoed omdat er rekening moet gehouden worden met de erfgoedwaarden. De generieke aanbevelingen uit het EPC houden namelijk geen rekening met de erfgoedwaarden van beschermde monumenten en zijn dus vaak niet uitvoerbaar omdat ze de erfgoedwaarden aantasten. Het Energieadvies Onroerend Erfgoed biedt hier een oplossing voor: het is een aanvullend en complementair advies op het EPC dat vertrekt vanuit de erfgoedwaarden van het pand. 

Dit advies geeft de eigenaar inzicht in de erfgoedvriendelijke energiezuinige maatregelen die hij kan uitvoeren aan zijn pand. Het energieadvies is een advies op maat dat per schildeel (daken, vloeren, gevels en schrijnwerk) van een gebouw aangeeft welke isolerende maatregelen men kan uitvoeren zonder de erfgoedwaarde te schaden.

Het Energieadvies Onroerend Erfgoed werd ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Meer informatie over het energieadvies en de aanvraagmodaliteiten vind je in de nieuwe rubriek 'mijn erfgoed energiezuiniger maken'.