Eperon d’Or wint Onroerenderfgoedprijs 2018

Bouwkundig erfgoed

De voormalige schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem mag zich de derde winnaar van de Onroerenderfgoedprijs noemen. Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed reikt de Onroerenderfgoedprijs 2018 uit aan Eperon d’Or.

De erfgoedsite wint ook de publieksprijs op basis van een online poll waaraan bijna 10.000 mensen deelnamen. Schrijnwerker Frans Willems krijgt van de jury een eervolle vermelding voor zijn bijdrage aan de restauratie van de pastorie van Meusegem. De werking van de Heetveldemolen in Tollembeek wordt gevierd met een Prijs participatie, een eenmalige prijs in het kader van het Europees Erfgoedjaar.

De Onroerenderfgoedprijs beloont recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De derde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Negenentwintig kandidaten schreven zich in. Een externe jury nomineerde de schoenfabriek Eperon d’Or in Izegem, de Heilige Geestsite in Mechelen en het belevingscentrum Het Moment in Scherpenheuvel-Zichem als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. Als winnaar ontvangt Eperon d’Or daarbovenop een bedrag van 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

Alles over de winnaar, laureaten, eervolle vermelding en Prijs participatie lees je op de website van de Onroerenderfgoedprijs. Bekijk ook de fotoreeks van de laureaten.