Fier op Hillshades en Skyview

Landschappen

In de afgelopen weken waren we genomineerd voor twee prijzen in de digitale wereld: de e-Gov awards van Agoria en Digital/ICT Project of the Year van Roularta. We wonnen uiteindelijk niet, maar zijn toch bijzonder fier op het digitale product waarmee we deelnamen: de kaarten Hillshades en Skyview die we samen met Informatie Vlaanderen opmaakten.  

 

Hillshades en Skyview zijn twee zeer gedetailleerde kaarten van heel Vlaanderen. Ze tonen de ‘naakte’ bodem zonder bebouwing of vegetatie, in al zijn hoogteverschillen. We konden deze kaarten genereren dankzij innovatieve beeldverwerkingstechnieken op het tweede digitaal hoogtemodel van Vlaanderen. 

Het digitaal hoogtemodel is een zeer gedetailleerde topografische opname. Daarvoor werd gebruikgemaakt van metingen met laserpulsen vanuit een vliegtuig. Hillshades en Skyview zijn twee kant-en-klare verwerkingen van deze ruwe meetdata. De Hillshadeverwerking creëert een driedimensiaal beeld door de gegevens uit het hoogtemodel virtueel te belichten vanuit verschillende kanten. De Skyviewfactoranalyse brengt kleine reliëfverschillen in beeld, door hoogtes en laagtes te visualiseren. 

Beide datasets laten toe om het land nauwkeurig te bestuderen, en te vergelijken met een gevarieerd aanbod van oude kaartensets en luchtbeelden. De gegevens zijn een belangrijke bron van informatie voor het onderzoek en het beheer van archeologische en cultuurhistorische relicten en landschappen. 

 

Interesse? Raadpleeg de Hillshades- en Skyviewdatasets online via Geopunt of ons Geoportaal