Het digitale legitimatiebewijs metaaldetectie

Archeologie

Erkende metaaldetectoristen moeten tijdens het detecteren altijd hun legitimatiebewijs op zak hebben. Dat is een pasje op bankkaartformaat dat de metaaldetectorist ontving bij de brief met de erkenning. Omdat deze pasjes wel eens verloren of stuk durven gaan en men dan een nieuw diende aan te vragen, vervangen we dit pasje door een digitaal legitimatiebewijs. Via een QR-code kan je zo op elk gewenst moment je bewijs van erkenning tonen via je smartphone.

Wanneer bijvoorbeeld de politie je vraagt om jezelf te identificeren op terrein, kan je voortaan aan de hand van de QR-code je digitale bewijs van erkenning laten zien. De politieagent scant de QR-code en ziet meteen of je een geldige erkenning hebt.

Waar vind ik dit digitale legitimatiebewijs?

Je meldt je aan bij de metaaldetectie-vondstmeldingentool.

Bovenaan in de paarse balk zal een nieuwe knop “Legitimatiebewijs” zichtbaar zijn.

Klik op de knop om je QR-code te raadplegen en/of de pdf met het bewijs te downloaden.

Vind je het toch allemaal wat te veel gedoe? Je kan de QR-code ook afprinten en in je portefeuille bewaren. Ook op deze manier ben je altijd in staat je te identificeren als erkend metaaldetectorist en dus in orde met de afspraken.

Wat met mijn oude legitimatiebewijs?

Dat is niet langer geldig. Enkel het digitale legitimatiebewijs (of de afgeprinte pdf) kan je nog gebruiken om je te legitimeren.

In de handleiding over de metaaldetectie-vondstmeldingentool kan je stap voor stap nalezen hoe je je digitale legitimatiebewijs kan bekijken en afprinten.