Hoge resolutie verwerkingen van het Digitale Hoogtemodel Vlaanderen online beschikbaar

Van 2013 tot 2015 werd heel Vlaanderen topografisch met een hoge graad van detail opgemeten met zogenaamde ‘laseraltimetrie’.

Dankzij deze gegevens is het mogelijk om een grote variatie aan topografische modellen op te bouwen. Hoe dat in zijn werk gaat leggen we uit in deze handleiding over het gebruik van laseraltimetrische gegevens en het Digitaal Hoogtemodel (DHM) Vlaanderen.
De hoge resolutie topografische gegevens zijn een belangrijke bron van informatie voor het onderzoek en het beheer van archeologische en cultuurhistorische relicten en landschappen. Het bewerken van de ruwe meetdata tot bruikbare beelden is wel een tijdrovende en technische klus.

Daarom werkten Informatie Vlaanderen (Earth Observation Data Science) en het agentschap Onroerend Erfgoed samen aan twee kant-en-klare verwerkingen. Die zijn nu online ter beschikking  via ‘geopunt’ en het geoportaal Onroerend Erfgoed. Het gaat over de zogenaamde ‘hillshade’ en ‘sky view factor’ verwerking. De twee kaarten hebben een resolutie hebben van 0,25m².

Wil je snel de nieuwe lagen zien?

Surf dan naar https://geo.onroerenderfgoed.be en klik in het menu bovenaan op Lagen. Bij de achtergrondlagen vind je verschillende renderings van het Digitaal Hoogtemodel. Daar staan nu twee nieuwe lagen bij: hilleshade en sky view factor. Klik deze aan en begin je zoektocht!

Een historisch relict herkend? Meld dit dan aan ons agentschap via e-mail.

Foto links onder: Fort Nachtegalenhof in Hoboken sky view factor
Foto rechts onder: Fort Nachtegalenhof in Hoboken hillshade

Foto bovenaan: de Koppenberg in Oudenaarde sky view factor