Inschrijvingen voor Onroerenderfgoedprijs 2022 geopend

Onroerenderfgoedprijs

Ben je een eigenaar of een beheerder van beschermd erfgoed? Is dat onroerend erfgoed bovendien meestal publiek toegankelijk? Neem dan deel aan onze Onroerenderfgoedprijs 2022! Inschrijven kan tot en met 1 maart 2022 via onze website

Vandaag lanceerde minister voor Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele de Onroerenderfgoedprijs 2022. Met deze prijs zetten we elk jaar de mooiste onroerend erfgoedparels in de kijker en geven we ook de eigenaars en beheerders een ruggensteuntje. Zij verdienen immers erkenning voor hun inzet. Dankzij hun zorgprojecten kan iedereen genieten van ons waardevol erfgoed en kunnen we het op een goede manier doorgeven aan toekomstige generaties.

Erfgoed toegankelijk voor het grote publiek

Elk jaar reiken we de Onroerenderfgoedprijs uit aan erfgoedprojecten die opvallen door goed beheer Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. In 2022 kan je erfgoed kandidaat stellen dat op regelmatige basis geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het grote publiek.

Drie laureaten, een winnaar en een publieksprijs

Deelnemen aan de wedstrijd kan door online in te schrijven tot en met 1 maart 2022. Een vijfkoppige jury kiest uit alle deelnemers drie laureaten. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2022. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn/haar favoriete laureaat. Aannemers en ontwerpers maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap.

Tot de vorige winnaars behoren het barokke klooster Predikheren in Mechelen, de Roma in Antwerpen, Kasteel Boterberg in Kalmthout en het gildehuis van de Vrije Schippers in Gent. Wie deze jaargang de Onroerenderfgoedprijs wint, weten we op vrijdag 7 oktober 2022.

Inschrijven? Of meer weten? Alle informatie vind je via onze website. Op onze Facebookpagina blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.