Inschrijvingen voor Onroerenderfgoedprijs 2023 geopend

Onroerenderfgoedprijs

Stak jij recent de handen uit de mouwen voor een erfgoedparel? Is die erfgoedparel bovendien niet publiek toegankelijk? Neem dan deel met jouw project aan de Onroerenderfgoedprijs 2023! Inschrijven kan tot en met 1 maart 2023

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, lanceerde vandaag de Onroerenderfgoedprijs 2023. Met deze prijs zet de Vlaamse overheid elk jaar de knapste onroerenderfgoedprojecten in de kijker. De minister vertelt: “Mensen die bewust de handen uit de mouwen steken voor ons erfgoed, ermee aan de slag gaan, innoveren en ondernemen, om er zo een duurzame toekomst aan te geven, die verdienen een pluim. Ik wil dit soort initiatieven stimuleren, want erfgoed is een essentieel onderdeel van onze identiteit. Het is onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven van de Vlaming."

Erfgoedprojecten

Dit jaar gaan we op zoek naar projecten die zich vormden rond beschermde monumenten, landschappen en archeologische sites die normaal gezien niet publiek toegankelijk zijn. Denk aan een woning, een school, een besloten tuin of een archeologische opgraving. Zo’n project kan een restauratie zijn, maar ook een educatief project of een applicatie komen in aanmerking. Belangrijk is dat het initiatief in de voorbije 5 jaar is afgerond. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen.

Drie laureaten, een winnaar en een publieksprijs

Deelnemen aan de wedstrijd kan door online in te schrijven tot en met 1 maart 2023. Een jury kiest uit alle deelnemers drie laureaten. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2023. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn/haar/die favoriete laureaat. Aannemers en ontwerpers maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap.
 
Tot de vorige winnaars behoren de interbellumwoning door Joseph De Bruycker in Roeselare en Kasteel Boterberg in Kalmthout. Wie dit jaar de Onroerenderfgoedprijs krijgt, weten we op vrijdag 6 oktober 2023. 

Meer informatie over de Onroerenderfgoedprijs vind je via deze link. 

Op onze Facebookpagina blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.