Inventaris Onroerend Erfgoed vernieuwd

Inventaris

Het agentschap Onroerend Erfgoed lanceert vandaag een gloednieuwe versie van de Inventaris Onroerend Erfgoed op inventaris.onroerenderfgoed.beDe inventaris is niet alleen in een nieuw jasje gestopt. De databank onderging ook inhoudelijk enkele fundamentele wijzigingen die de toegankelijkheid, het gebruiksgemak en het beheer ten goede komen.

De Inventaris Onroerend Erfgoed geeft je een overzicht van het waardevol erfgoed in Vlaanderen. Zowel archeologisch, bouwkundig, landschappelijk als varend erfgoed zijn opgenomen, goed voor meer dan 90.000 erfgoedobjecten in totaal. De inventaris legde een lange weg af. Van de eerste ‘papieren’ inventarisaties in de jaren 1960 evolueerden we naar een digitale databank die voldoet aan de huidige normen. Het is een organisch gegroeid geheel, waar vele handen al verschillende decennia aan werken. 

De inventaris is opgebouwd uit vijf verschillende modules. Erfgoedobjecten en aanduidingsobjecten zijn de twee belangrijkste en kregen dus een ereplaats op de hoofdpagina. Je kan er respectievelijk zoeken naar wetenschappelijk geïnventariseerd erfgoed en naar het juridische statuut ervan. De modules over thema’s, gebeurtenissen en personen zijn meer gespecialiseerd. Je kan ze raadplegen via de paarse balk bovenaan. 

Alle datasets in de inventaris zijn geuniformiseerd. Dat betekent concreet dat je alle wetenschappelijk geïnventariseerde items, de erfgoedobjecten, terugvindt in één geïntegreerde module. Omdat we aan elk erfgoedobject één of meerdere disciplines hebben toegekend, is het vanaf nu mogelijk om te zoeken naar archeologisch, bouwkundig of landschappelijk erfgoed, of een combinatie daarvan. 

In de toekomst willen we nog meer inzetten op geïntegreerd zoeken. Op dit moment zijn bijvoorbeeld een pastorie, de bijhorende tuin en een boom in die tuin vaak nog elk apart opgenomen in onze inventaris. We streven ernaar om de informatie in dergelijke samenhorende fiches zo veel mogelijk te bundelen in een fiche, zodat je alle informatie over een bepaald relict in één oogopslag te zien krijgt. 

Alle informatie uit de inventaris blijft gekoppeld aan onze andere databanken en toepassingen, bijvoorbeeld: 

  • de Beeldbank voor afbeeldingen.
  • de Besluitendatabank voor de desbetreffende beschermingsbesluiten. 
  • het Geoportaal voor alle kaartgegevens. Daar worden de erfgoedobjecten vanaf nu ingedeeld per discipline en per omvang. Een geïntegreerde fiche voor een pastorie met pastorietuin vind je zowel terug in de laag ‘Wetenschappelijke inventaris bouwkundig erfgoed – elementen’ als de laag ‘Wetenschappelijke inventaris landschappelijk erfgoed – elementen’. 

In de toekomst blijven we de inventaris aanvullen. Dat werk is nooit volledig afgerond omdat er steeds nieuwe inzichten kunnen ontstaan binnen het onderzoeksveld, er nieuwe beschermingsinstrumenten en -procedures worden ontwikkeld, en het onroerend erfgoed zelf ook continu in beweging is. 

Veel surfplezier op inventaris.onroerenderfgoed.be.