Koloniale verwijzingen in de publieke ruimte

Regelgeving en beleid

De publieke ruimte is van iedereen en is voortdurend in verandering. De betekenissen die we geven aan de koloniale verwijzingen, zoals standbeelden of straatnamen, evolueren. Het toenemende historisch onderzoek naar de koloniale periode zet aan tot debat. 

De roep van mensen met een Afrikaanse herkomst in Vlaanderen, die vaak andere herinneringen aan het koloniale systeem overhouden dan de verhalen die in België decennialang dominant waren, weerklinkt steeds luider.

Krijg je als lokaal bestuur vragen van inwoners, actiegroepen of het middenveld over een bepaalde straatnaam? Of wil je proactief inzetten op de aanpak van koloniale verwijzingen? Het agentschap Integratie en Inburgering maakte, in samenwerking met ons agentschap, een handreiking op die lokale besturen in staat stelt om samen met inwoners en belanghebbenden een aanpak uit te stippelen over hoe je omgaat met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte.

De informatie op deze webpagina biedt inspiratie uit de praktijk, handige tools en achtergrondinformatie voor een lokale aanpak.