Laatste restauratiepremie voor voormalig sanatorium Lemaire in Overijse

Het modernistisch complex behoort tot één van de meesterwerken van architect Maxime Brunfaut en is sinds 1993 beschermd als monument en dorpsgezicht. Momenteel wordt het gebouw herbestemd tot rusthuis met serviceflats. De Vlaamse overheid kent voor deze vijfde en laatste restauratiefase een premie van 481.882,38 euro toe.

Het sanatorium wordt herbestemd tot rusthuis en serviceflats. Hiervoor werden al vier restauratiepremies toegekend en de werken hiervan zijn in uitvoering. Zo werd de betonschade voor de voorbereidende werken hersteld. Het buitenschrijnwerk en de tegels worden later dit jaar aangepakt. In deze vijfde en laatste restauratiefase komt de restauratie en afwerking van het interieur aan bod. De inkomhal van het gebouw wordt volledig gerestaureerd. De gemeenschappelijke delen (gangen, kuurterras en hoofdtrap) worden in hun oude glorie hersteld.

Het modernistisch complex heeft een belangrijke plaats in de Belgische architectuurgeschiedenis van het interbellum en vertoont invloeden van Bauhaus en Le Corbusier. Het voormalig sanatorium Joseph Lemaire werd gerealiseerd in opdracht van de socialistische verzekeringsmaatschappij ‘La Prévoyance Sociale’. In de toenmalige medische en architectenkringen werd het gebouw omwille van zijn innoverend concept als een modelinrichting beschouwd. Het gebouw (1936-1937) behoort tot één van de meesterwerken van architect Maxime Brunfaut. Hij vertrok hierbij vanuit de specifieke gebruikerseisen, en realiseerde een technisch, functioneel en esthetisch geslaagd project. In het architecturale concept werd ook de nabije omgeving maximaal betrokken.