Lancering Energieadvies Onroerend Erfgoed in 18 nieuwe gemeenten

Duurzaamheid

In totaal 27 gemeenten kunnen de eigenaars van een monument beschermd pand nu ook het energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. In januari lanceerden we het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten.

Waarom? Vele eigenaars willen hun pand energiezuiniger maken. Dit vormt echter een extra uitdaging voor erfgoed omdat er rekening moet gehouden worden met de erfgoedwaarden. De generieke aanbevelingen uit het EPC houden namelijk geen rekening met de erfgoedwaarden van beschermde monumenten en zijn dus vaak niet uitvoerbaar omdat ze de erfgoedwaarden aantasten. Het Energieadvies Onroerend Erfgoed biedt hier een oplossing voor: het is een aanvullend en complementair advies op het EPC dat vertrekt vanuit de erfgoedwaarden van het pand. 

Dit advies geeft de eigenaar inzicht in de erfgoedvriendelijke energiezuinige maatregelen die hij kan uitvoeren aan zijn pand. Het energieadvies is een advies op maat dat per schildeel (daken, vloeren, gevels en schrijnwerk) van een gebouw aangeeft welke isolerende maatregelen men kan uitvoeren zonder de erfgoedwaarde te schaden.

We zijn gestart met 9 gemeentes en nu komen er 18 gemeenten bij: Alken, Antwerpen, Bilzen, Damme, De Haan, Dendermonde, Diksmuide, Gent, Holsbeek, Hoogstraten, Kortenberg, Lier, Lokeren, Ninove, Oudenaarde, Tervuren, Tienen en Zwijndrecht.

Het Energieadvies Onroerend Erfgoed werd ontwikkeld in samenwerking met het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Meer informatie over het energieadvies en de aanvraagmodaliteiten vind je in de nieuwe rubriek 'mijn erfgoed energiezuiniger maken'.