Landschapscontactdag 2018 in het teken van picturale landschappen: Call for papers

Onze jaarlijkse landschapscontactdag focust dit jaar op de iconografische weergave van getekende en geschilderde landschappen. Noteer alvast 12 oktober in je agenda. In tussentijd zijn wij op zoek naar onderzoekers die hun resultaten willen delen.

Al eeuwenlang worden landschappen vastgelegd op paneel, op perkament, op doek, in prent, op plaat. Soms is de weergave zakelijk en accuraat, getrouw aan de werkelijkheid; soms is ze kunstzinnig of gefantaseerd, een streling voor het oog. Landschappen werden schematisch afgebeeld zoals op de oudste kaarten of net heel gedetailleerd. De vastgelegde landschappen fungeren als expressie van de visuele werkelijkheid of als verbeelding van de innerlijke relatie tot de buitenwereld. Maar even interessant zijn de diepgewortelde mythes, paradijselijke idealen, vluchtige motieven, sterke symbolen of reactionaire ideeën die bepalend zijn geweest voor de wijze waarop landschappen zijn afgebeeld.

Open oproep
We zoeken vijf lezingen die een aspect belichten van de iconografische verbeelding van landschappen. Voel je je geroepen om je onderzoeksresultaten te delen, stel je dan kandidaat voor een lezing, een poster of de organisatie van een excursie. Mail vóór 1 juni een abstract van 250-400 woorden naar Inge Verdurmen en Koen Himpe.

Programma & Inschrijving
Het definitieve programma wordt in juli aangekondigd. Op dat moment starten ook de inschrijvingen

Locatie
De Landschapscontactdag vindt plaats in de idyllische Leiestreek tussen Deinze en Gent, niet toevallig de bakermat van de Latemse Scholen uit de eerste helft van de twintigste eeuw en de thuisbasis van kleine en grote musea gewijd aan deze productieve periode uit de landschapsschilderkunst. Met de schildersdorpen Deurle en Sint-Martens-Latem binnen bereik beschikken we alvast over een locatie met bijzondere aanknopingspunten op het thema.