Laureaten Vlaamse Monumentenprijs 2013 zijn bekend

Vandaag maakt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, de laureaten bekend van de Vlaamse Monumentenprijs 2013.

De laureaten zijn C-Mine of de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk, de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan). De laureaten zijn stuk voor stuk typevoorbeelden van van goed beheer, van vakkundige restauratie met inbreng van nieuwe technieken. Op 2 september 2013 wordt één van hen de ultieme winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2013.

Vlaamse Monumentenprijs 2013

De minister kent de prijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie. Zowel beschermd als niet-beschermd waardevol erfgoed komt hiervoor in aanmerking. Met de Vlaamse Monumentenprijs willen we de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker plaatsen en een draagvlak creëren.

De vier laureaten werden na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen (KCML) geselecteerd uit in totaal 21 geldige kandidaturen. Elke laureaat krijgt 2.500 euro en de winnaar ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Open Monumentendag

De vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs 2013 zetten hun deuren open tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september 2013. Dit jaar viert Open Monumentendag Vlaanderen haar 25ste verjaardag met ‘Het beste van Open Monumentendag’.