Mission Dhuicque 1915-18 / 2015

Toen de Eerste Wereldoorlog kwam vast te zitten in de bekende stellingenoorlog in West-Vlaanderen, was geen enkel historisch gebouw in de frontzone nog veilig voor de alles verwoestende granaten van beide legers. Middeleeuwse stadscentra, kerken en kloosters met eeuwenoude kunstschatten en archieven, alles liep gevaar. De Belgische regering organiseerde een reddingsactie en plaatste architect-fotograaf Eugène Dhuicque aan het hoofd van een missie die het bedreigde erfgoed zou inventariseren, fotograferen en zoveel als het kon in veiligheid zou brengen. De Mission Dhuicque.

Naarmate de oorlog vorderde, nam de verwoesting toe, en kwam het team op vele plaatsen te laat. Dhuicque raakte gaandeweg meer en meer gefascineerd door de aanblik van de puinhoop die 'Het Verwoeste Gewest' op dat ogenblik was. En wat aanvankelijk een kurkdroge fotoinventaris moest worden, werd een eigenzinnige portrettenreeks van gesneuvelde monumenten.

Honderd jaar later neemt fotograaf Kris Vandevorst ons aan de hand van herfotografie mee door de onthutsende fotoverzameling van de Mission Dhuicque, en biedt ons een beter inzicht in de werkwijze van Eugène Dhuicque. Dit boek combineert een ruime bloemlezing uit dit archief, waaronder tientallen voor die tijd absoluut unieke kleurenfoto’s, met hedendaagse foto’s van het in ere herstelde erfgoed. Met foto’s van onder andere Veurne, Ieper, Nieuwpoort, Diksmuide, Torhout, Poperinge, Vleteren, Lichtervelde, Houthulst, Handzame en Heuvelland.

Deze drietalige uitgave (Nederlands, Frans en Engels) is verkrijgbaar in de betere boekhandel, en op de webshops van Fnac en Standaard Boekhandel.

 

Over de auteur:

Kris Vandevorst is sinds 2000 werkzaam als fotograaf bij het agentschap Onroerend Erfgoed. Hij is gespecialiseerd in landschaps- en architectuurfotografie. Recent illustreerde hij o.m. de boeken De Oudste Ronde van Vlaanderen - Een archeologisch parcours en De Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren – Een Ontzettend Lang Verleden.

Over het boek:

Uitvoering  hardcover - Formaat  240 x 310 mm - vierkleurendruk - 176 pagina's - 30 euro - uitgeverij Van de Wiele