Nieuw herkenningsteken voor beschermd erfgoed in Vlaanderen

Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.
Een nieuw herkenningsteken
Vlaanderen telt 11.408 beschermde monumenten, 1563 beschermde stads- en dorpsgezichten, 677 beschermde cultuurhistorische landschappen en 49 beschermde archeologische sites. Dat erfgoed geeft ons identiteit, kleurt onze omgeving en maakt Vlaanderen tot een florerende plek om te wonen, te ondernemen of te bezoeken. En daar mogen we ongelooflijk trots op zijn. Met dit nieuwe herkenningsteken krijgt deze rijke en diverse groep erfgoed één gezicht: een schildje in de huisstijl van de Vlaamse overheid. Beschermd erfgoed is duurzaam en ook dit nieuwe herkenningsteken is duurzaam en weersbestendig. We maken dus komaf met de verschillende schildjes die in het verleden gebruikt werden. Eigenaars en beheerders kunnen hun erfgoed zo meer zichtbaarheid geven.
Meer weten over het nieuwe herkenningsteken, surf dan naar onze webpagina over het nieuwe herkenningsteken voor beschermd erfgoed.
Zopas beschermde tramhokje Bredene Renbaan krijgt als eerste nieuw herkenningsteken
Wie met de tram aan Bredene Renbaan af- of opstapt kan er niet omheen. Dit honderd jaar oude tramhokje is een art nouveau-parel. Het gaf de voormalige renbaan die er vlakbij lag, en waarvan ook nog heel wat straatnamen in de buurt naar verwijzen, het nodige prestige. Dit pas beschermde monument krijgt als eerste het nieuwe herkenningsteken als erelintje opgespeld.
Het tramhokje is dit jaar exact honderd jaar oud. De ‘tramstatie station Breedene Hippodrome’ zoals het in 1923 heette, speelde een belangrijke rol in de groei van Bredene als badplaats. Het netwerk van de buurtspoorwegen was ooit heel uitgebreid, en slechts enkele tramhokjes bleven bewaard. Het tramhokje in Bredene is daarenboven uniek omdat beton werd gebruikt in combinatie met een late art-nouveaustijl. Door de architectuur van het schuilhuisje en de sierlijke in het beton uitgespaarde opschriften was het tramhokje een uithangbord en herkenningspunt voor de voormalige paardenrenbaan. Het blijft een iconisch gebouw tot op vandaag. Het werd beschermd omwille van die historische en architecturale waarde.