Onderzoeksrapporten onroerenderfgoedrichtplannen

Onderzoek

Met de wijziging van de onroerenderfgoedregelgeving hebben we een nieuw instrument ter beschikking om onroerend erfgoed te behouden en te ontwikkelen voor de toekomst: een onroerenderfgoedrichtplan. Twee pilootprojecten werden opgestart om het instrument uit te testen. De eerste resultaten zijn nu g

Onderzoeksrapport 'Draagvlak bij burgers voor een hoogstamboomgaardenbeleid in Haspengouw'

In dit onderzoek werd de maatschappelijke waardering en (mogelijke) baten van hoogstamboomgaarden in kaart gebracht. We organiseerden in het kader van een richtplan voor de Haspengouwse hoogstamboomgaarden een online bevraging. Tussen 5 oktober en 20 december 2017 vulden 1427 mensen een landschapstest in. De test polste naar landschapsvoorkeuren en naar landschapselementen die mensen typisch vinden voor Haspengouw. De onderzoeker bracht in kaart wat inwoners belangrijk vinden aan hoogstamboomgaarden, welke toekomst zij voor hoogstamboomgaarden zien, welke rol de overheid volgens hen moet opnemen en hoe ze zelf kunnen bijdragen aan het behoud van het typische Haspengouwse hoogstamboomgaardenlandschap.Het onderzoeksrapport met alle resultaten vind je in ons open archief.

 

Onderzoeksrapport 'Inventarisatie en waardering van de mergelgroeve ‘Grote Berg’ te Zussen'

Samen met de gemeente Riemst en met een groep vrijwilligers onderzochten we de mergelgroeve “Grote Berg” in Zussen. Deze mergelgroeve is het meest problematisch wat stabiliteit betreft en er zijn bovendien verschillende woningen bovenop gelegen. Delen van de groeve worden bedreigd door instortingen en stabilisatiewerken waarbij het erfgoed zou verdwijnen. De vrijwilligers van de Werkgroep Groevenonderzoek Riemst doen al jarenlang onderzoek naar dit bijzondere erfgoed en deelden hun kennis met ons agentschap. Ondergronds onderzoek en losse informatie is nu gestructureerd samengebracht in een rapport. Aan de hand van de verschillende stelsels (delen van de groeve) kun je alles over de geschiedenis van deze bijzondere plek lezen. Diverse aspecten komen aan het licht zoals de ontginningsgeschiedenis, bijzondere teksten en afbeeldingen, sporen van secundair gebruik zoals vluchtplaatsen, en is ook aandacht voor de stabiliteit van de groeve. Uiteindelijk wordt alle informatie vergeleken aan de hand van een waardering.Het onderzoeksrapport met alle resultaten staat op de OAR.