Ontdek de meer dan 270.000 afbeeldingen in onze nieuwe beeldbank

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Zeker als het om onroerend erfgoed gaat. Ons agentschap (en haar voorgangers) heeft in de loop der jaren een uitgebreide collectie beelden verzameld, recent vaak met hulp van derden en vrijwilligers. Deze collectie zetten we nu online via onze nieuwe beeldbank op beeldbank.onroerenderfgoed.be.

Vrij voor hergebruik!

De beeldbank bevat zo’n 270.000 afbeeldingen, die je kan downloaden in verschillende formaten. Meer dan 220.000 van deze afbeeldingen kan je vrij hergebruiken. Bij elke afbeelding geven we aan of je ze mag hergebruiken en onder welke licentie. Hiervoor volgen we de open data richtlijnen van de Vlaamse overheid.

Voor sommige afbeeldingen hebben we de toestemming om ze te publiceren, maar deze afbeeldingen mogen niet verder hergebruikt worden als open data. Let dus altijd goed op voor je een afbeelding overneemt en neem zeker een kijkje bij de richtlijnen over het hergebruik van beelden.

Wat vind je in de beeldbank?

Zoeken in de beeldbank kan op een woord uit de titel, op omschrijving van een afbeelding, op plaatsnaam… Geen inspiratie? Klik op zoeken zonder iets in te vullen en je krijgt een lijst met alle afbeeldingen waarin je kan bladeren. Resultaten filteren kan op provincie, gemeente, jaar en fotograaf. Klik op een afbeelding om ze te downloaden in meerdere formaten en de informatie te raadplegen. Naast de titel en een omschrijving zie je aan welke erfgoedobjecten de afbeelding gekoppeld is, waar de foto genomen werd, door wie en wanneer, en welke rechten je moet respecteren als je ze wilt hergebruiken.

Een beeldende inventaris

Elke afbeelding in de beeldbank kunnen we koppelen aan één of meer relevante erfgoedobjecten in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Zo kan je vlot alle inhoudelijke informatie over het erfgoed op de afbeelding terugvinden. Momenteel beland je hierbij nog op de huidige inventaris, maar binnenkort zit deze in een gloednieuw, gebruiksvriendelijker jasje. 

De beeldbank zal blijven groeien

We blijven de beeldbank uitbreiden door oude, analoge foto's uit ons archief te digitaliseren. Maar we voegen ook nieuw fotografisch materiaal toe: afbeeldingen die we zelf maken en de vele afbeeldingen die we al van jullie hebben mogen ontvangen. Samen kunnen we dit unieke documentatiearchief blijven uitbouwen.