Onze beeldbank is jarig

Dag op dag twee jaar geleden stelden we onze nieuwe beeldbank voor aan het grote publiek. Via deze online beeldbank kan je met een muisklik de uitgebreide collectie beelden die we in de loop der jaren verzamelden doorbladeren.

Stand van zaken

Op twee jaar tijd is de beeldbank gegroeid van 270.000 naar zo’n 290.000 afbeeldingen, waarvan je meer dan 240.000 vrij kan hergebruiken. Dit zijn gedigitaliseerde analoge foto’s uit ons archief, maar ook foto’s die we recent namen of aan ons bezorgde foto’s van externe partners zoals intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten.
Ook het aantal bezoekers is toegenomen, zo bezochten meer dan 120.000 personen onze beeldbank in 2020. Enerzijds zijn dit regelmatige bezoekers, anderzijds is het aantal snuisteraars toegenomen. Dit zorgt ervoor dat de beeldbank verankerd is in de top drie van de meest geraadpleegde websites van het agentschap, naast deze agentschapswebsite en de Inventaris Onroerend Erfgoed.

Beeld in de kijker

Eén manier om onze bezoekers blijvend te boeien is het ‘beeld in de kijker’, dat je centraal op de homepagina van de beeldbank kan vinden. Dit is een afbeelding dat we een maand lang in de belangstelling plaatsen. De afbeelding is altijd voorzien van een kleine tekst die vaak uitgaat van de expertise van één van de collega’s, maar dat ook een uiting kan zijn van emoties en herinneringen die gepaard gaan met onroerend erfgoed.
Het beeld in de kijker dat tot nu toe het meeste weerklank vond is de afbeelding van de Duitse militaire begraafplaats in Vladslo van collega Hannelore. Het meest verrassende beeld in de kijker komt van collega Joeri die ons meenam naar de wintertuin van de Dierentuin van Antwerpen aan het einde van de 19de eeuw via het liefdesverhaal van Mlle Marie-Adèle en M. Maurice.

Wat brengt de toekomst?

We blijven nieuw fotografisch materiaal toevoegen aan de beeldbank, o.a. om de meer dan 92.000 erfgoedobjecten in onze inventaris te illustreren. Dit type van afbeelding vind je in de beeldbank terug via de filter ‘publicatiefoto’. In de nabije toekomst breiden we de beeldbank nog uit met afbeeldingen van het type ‘werkfoto’. Werkfoto’s ontstaan in het kader van verschillende processen binnen het agentschap: onderzoek, beheer, publiekswerking etc. Deze hebben een onderzoeks-, informatieve en bewijswaarde. Een upload van het type werkfoto wordt in de beeldbank bewaard als een set en kan je downloaden als zipbestand.
Momenteel lopen er ook twee digitalisatieprojecten. Eén langetermijnproject houdt de digitalisering van de analoge collectie beelden van de provinciale buitendienst West-Vlaanderen in. Deze collectie bestaat uit meer dan 200.000 foto’s. In het tweede project wordt de historische collectie van plannen en tekeningen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) van gebouwen uit de periode 1850-1930 en van de Mission Dhuicque, een team van architecten, die de toestand van het erfgoed heeft gedocumenteerd bij het begin van de Eerste Wereldoorlog gedigitaliseerd. Na afloop van dit project is de beeldbank zo’n 8.300 plannen en tekeningen rijker. Hou onze nieuwsberichten en sociale mediakanalen in de gaten voor meer nieuws hierover.