Proefproject historische en archeologische luchtfoto’s op geoportaal Onroerend Erfgoed

Archeologie

Enkele zeldzame oudere beelden uitgezonderd, werden de eerste luchtfotografische opnames van Vlaanderen gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien is het landschap in Vlaanderen frequent en om diverse redenen vanuit de lucht gefotografeerd. Dit biedt een bijzonder rijk archief aan bronnen voor de studie van de evolutie van het landschap tijdens de laatste honderd jaar, en voor het herkennen van archeologische en historische sites. 

Vanaf de jaren 1970 werd vooral door de Universiteit Gent een omvangrijk aantal opnames gemaakt, met als specifiek doel het opsporen van archeologische sites. Dit kostbaar beeldarchief wordt tot nu toe slechts minimaal ontsloten. Het agentschap Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen, in samenwerking met UGent, VITO, de Afdeling Technische Ondersteuning (ATO) en de Vlaamse Landmaatschappij, startten daarom in 2016 een proefproject voor de digitalisering en ontsluiting van dergelijke collecties, te beginnen met de regio van Torhout. Het project maakt gebruik van de ‘Beeldverwerkingsketen Vlaanderen’ binnen ‘Earth Observation Data Science’ van Informatie Vlaanderen en VITO.

De resultaten van dit proefproject, met archeologische opnames van de UGent en een deel van de collectie van ATO, zijn vanaf vandaag beschikbaar op het geoportaal van het agentschap Onroerend Erfgoed. Je vindt de foto’s onder de tab ‘lagen’, waar je Historische luchtfotografie aanvinkt. De centrumlocatie van de luchtfoto’s is weergegeven door punten. Die kan je weergeven door in te zoomen op de regio van Torhout, waarop het proefproject zich gefocust heeft. Door op deze punten te klikken worden de foto’s zelf getoond. Hoewel de beelden gegeorefereerd zijn, is het momenteel nog niet mogelijk ze te ‘draperen’ op de andere lagen van het geoportaal. 

Wanneer we de collecties van UGent en ATO, maar ook alle andere bestaande analoge en digitale collecties overschouwen, is dit slechts het spreekwoordelijke topje van de ijsberg aan beschikbare luchtfoto’s. Onroerend Erfgoed onderzoekt momenteel de mogelijkheden om dit bestand verder uit te breiden met de hulp van potentiële partners. 

Voor meer informatie over dit project kan contact opgenomen worden met Erwin Meylemans, onderzoeker archeologie bij het agentschap Onroerend Erfgoed.