Save the date: Landschapscontactdag over landschappen in transitie op 14 oktober 2022

Landschappen

Op vrijdag 14 oktober 2022 komen we opnieuw samen voor onze jaarlijkse landschapscontactdag. Tijdens de landschapscontactdag staat het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis en de dynamiek van het Vlaamse cultuurlandschap centraal. Dit jaar ligt de focus op landschappen in transitie.

Landschappen zijn dynamisch en verkeren altijd in transitie, maar het tempo en de schaal waarop dit gebeurt varieert heel sterk. Het landschap staat steeds meer onder druk door allerhande uitdagingen. Bij deze landschappen in transitie is er vaak al ‘een hoek af’ en zijn de traditionele kenmerken soms ver te zoeken. Maar hebben deze landschappen dan weinig te bieden? Of is er veerkracht mogelijk bij landschappen in transitie?

Voor deze editie leggen we onze focus op de noordelijke Antwerpse stadsrand, waar meer dan 50 jaar havenontwikkeling op de rechteroever van de Schelde nog steeds haar impact laat voelen. Verspreid liggen relicten van historische polders, maar ook nieuwe landschappen die inspiratie kunnen bieden.

De landschapscontactdag vindt plaats op vrijdag 14 oktober 2022 in Antwerpen. Noteer het in je agenda! In de loop van mei volgt een call for papers en maken we de exacte locatie bekend.

 

Foto: Deel van de vestingbouwkundige Antwerpse veiligheidsomwalling langs het Groot Schijn, nabij spoorbundel Noord