Schrijf je in voor de Europese Landschapsprijs

De Raad van Europa reikt in het kader van de Europese Landschapsconventie elke twee jaar een Europese Landschapsprijs uit aan een project dat een waardevol landschap beschermt, beheert, ontwikkelt en ontsluit. Wij organiseren een Belgische voorronde. Wie wint en mag ons land internationaal vertegenwoordigen? Inschrijven kan tot en met zondag 15 juli 2018. 

De Landschapsprijs is een wedstrijd die elk gewest sinds 2010 beurtelings organiseert. De winnaar wordt voorgesteld als de Belgische kandidaat voor de Landschapsprijs van de Raad van Europa. Het is dus een wedstrijd op nationaal en op internationaal niveau.

De Europese Landschapsprijs gaat op zoek naar organisaties die zich inzetten voor een landschap op het vlak van bescherming, beheer of inrichting. De wedstrijd staat open voor verenigingen, lokale gemeenschappen of overheden, persoonlijk of in partnership met andere lokale of gewestelijke actoren. Land- of gewestgrensoverschrijdende projecten komen in aanmerking op voorwaarde dat zij onderdeel uitmaken van een gecoördineerd beheer.

Wat voor soort projecten kunnen deelnemen? Projecten die de waarden van een landschap op een duurzame manier verbeteren (duurzame territoriale ontwikkeling), die goede praktijken initiëren (voorbeeldfunctie), die geïnteresseerden aanmoedigen om actief deel te nemen aan het beslissingsproces (publieksparticipatie) en die ervoor zorgen het grote publiek zich bewust wordt van het belang van landschappen (sensibilisering). De projecten moeten voltooid zijn en al minstens drie jaren open voor publiek. De laatste keer dat wij de Landschapsprijs organiseerden, mocht het Nationaal Park Hoge Kempen voor ons land meedingen naar de Europese zege. 

Interesse? Deelnemen kan door vóór 15 juli 2018 een ingevulde kandidaatsfiche te bezorgen aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Meer uitleg vind je op deze projectpagina