Spring op de fiets tijdens de Archeologiedagen

Archeologie

Onze bodem zit vol met verhalen die verteld willen worden. Tijdens de Archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktober kan je deze verhalen ontdekken vanop je fiets. Samen met lokale partners en Vlaanderen Fietsland, werkten wij 16 fietsroutes uit die je gidsen langs archeologische ontdekkingen doorheen Vlaanderen. Van de heuvels van de Westhoek over het Rivierenland tot de Romeinse rijkdom in Tongeren. Per route stop je langs enkele archeologische bezienswaardigheden en lees je een beschrijving van wat je kan ontdekken.

Sommige routes zijn wat langer of pittiger dan de andere. Alle tochten zijn tussen 18 en 45 kilometer lang. De ene route neemt je mee naar de Kemmelberg in Heuvelland, terwijl de andere je in het Meetjesland meeneemt doorheen een landschap zo vlak als een biljarttafel. De routes zijn gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Omdat niet alle archeologische bezienswaardigheden langs knooppunten liggen, zal je af en toe moeten afwijken van die knooppuntenroute. Je vindt de routes vanaf eind september 2021 op onze website, maar we lichten al graag een tipje van de sluier: tijdens de Archeologiedagen kan je 4 van deze tochten ontdekken met een gids.

Schrijf je in voor een gegidste fietstocht langs archeologische bezienswaardigheden

Tijdens de Archeologiedagen nemen 4 deskundige archeologen je mee op pad. Schrijf je snel in want de plaatsen zijn beperkt!

Aalter: Een Romeins castellum en andere bijzondere archeologische sites - zaterdag 9 oktober

De ondergrond van Aalter verbergt bijzonder veel boeiende archeologische sites. Deze fietstocht van 33 km vertrekt in het centrum van Aalter. Sam De Decker, archeoloog bij ons agentschap en gids van dienst, leidt je vervolgens over Bellem naar Ursel, met haltes aan het prehistorisch grafveld van Rozestraat/Konijntje en de Romeinse nederzetting in Onderdale. Tenslotte is ook een stop voorzien aan de site van Aalter-Woestijne, waar het agentschap Onroerend Erfgoed tussen 2010 en 2012 een grote opgraving uitvoerde. De laatste jaren kwamen in Aalter een aantal Romeinse sites aan het licht die op zijn minst opmerkelijk zijn, waaronder een heus legerkamp. Het topje van de ijsberg. Welke onontdekte schatten zitten er vandaag nog verborgen in de Aalterse bodem? We zoeken het uit!

Meer info en inschrijven via deze link.

Oudenburg: De wortels van het graafschap Vlaanderen - zaterdag 9 oktober

Deze tocht van 37 km start in het pittoreske stadje Oudenburg, vlakbij Oostende. Gids Wouter Dhaeze, stadsarcheoloog van Oudenburg, voert je langs enkele van de vele archeologische sites die deze streek rijk is. Heel wat van die sites stammen uit de vroege middeleeuwen en tonen aan dat het graafschap Vlaanderen hier ontstaan is, op het raakvlak van de kustpolders en de zandstreek. De tocht leidt je door een mooi en nagenoeg vlak landschap, bijzonder geschikt om te fietsen. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan het Romeins Archeologisch Museum (RAM). Elke deelnemer krijgt een gratis toegangsticket voor het RAM en een consumptie in het museumcafé.

Meer info en inschrijven via deze link.

Velzeke: Alle wegen leiden naar… de heuvels van Zuid-Oost-Vlaanderen - zaterdag 9 oktober

Tijdens deze tocht van 23 km gidst Ruben Pede, archeoloog bij SOLVA, je langs 5 boeiende haltes. Hij geeft je meer uitleg over archeologische sites in de glooiende heuvels van Velzeke en Zottegem. Je ontdekt niet alleen Romeinse vindplaatsen in de schaduw van de vicus van Velzeke, maar ook intrigerende sites uit andere perioden, zoals de middeleeuwen en de Merovingische tijd. Voor of na de tocht kan je de tentoonstelling in het Archeocentrum bezoeken.

Meer info en inschrijven via deze link.

Sint-Laureins: Verdronken dorpen in het Meetjeslandse krekengebied - zondag 10 oktober

Sam De Decker, archeoloog bij ons agentschap en gids van dienst, neemt je mee op deze fietstocht van 30 km door het Meetjeslands krekengebied. Vandaag een oase van rust en stilte, met wuivende rietkragen en kabbelend water. Weinig doet vermoeden dat dit landschap het resultaat is van natuurrampen en oorlogsgeweld, waarbij zeewater met verwoestende kracht het land binnendrong. Boerderijen, dorpen en kloosters werden verlaten en afgedekt door een kleipakket, maar dat vormt natuurlijk geen probleem voor een archeoloog!

Meer info en inschrijven via deze link.

Over de Archeologiedagen

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Tijdens de Archeologiedagen van 8, 9 en 10 oktober kan je deelnemen aan leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten om meer te weten te komen over archeologie in al haar facetten. Alle info vind je op archeologiedagen.be.