Twee nieuwe onroerenderfgoedgemeenten en twee intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten

Twee onroerenderfgoedgemeenten, Brecht en Zonnebeke, en twee intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten (IOED’s), IOED Zuidrand en IOED Viersprong, tekenen een eigen onroerenderfgoedbeleid uit.

Sinds 1 januari 2015 kunnen gemeenten of samenwerkingsverbanden van gemeenten een eigen beleid voeren over onroerend erfgoed. Een erkende gemeente stelt een beleid op over het onroerend erfgoed dat aanwezig is in de gemeente. Een IOED doet dit ook, maar stelt een geïntegreerd beleid op voor minstens drie gemeenten. De IOED is niet alleen een aanspreekpunt voor erfgoed, maar ook een partner voor de uitvoering van projecten.

Door de erkenning van twee nieuwe onroerenderfgoedgemeenten, Brecht en Zonnebeke, zijn er vandaag in Vlaanderen 19 erkende onroerenderfgoedgemeenten. De twee nieuwe IOED’s, Zuidrand en Viersprong, zorgen ervoor dat 175 gemeenten deel uitmaken van zo een samenwerkingsverband.   

De IOED Viersprong bouwt verder op een bestaande intergemeentelijke dienstverlening op het vlak van cultureel erfgoed en werkt nu aan een integraal en geïntegreerd erfgoedbeleid voor de gemeenten Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel maken deel uit van de IOED Zuidrand.