Verhuis Doelse Koggen

De voorbije weken zijn de Doelse Koggen verhuisd van de Suezloods naar de drookdokkensite op het Antwerpse Eilandje. In de komende maanden start het agentschap met de actieve conservatie van het eeuwenoude hout. 

De Doelse Koggen zijn twee middeleeuwse schepen die werden aangetroffen bij het uitgraven van het Deurganckdok in 2000 en 2002 in Doel. Het agentschap Onroerend Erfgoed onderzoekt de houten fragmenten en is verantwoordelijk voor de conservatiebehandeling. Het communiceert over de twee schepen onder de naam 'De Kogge'. 

De koggen verbleven tot nu toe in de voormalige Suezloods aan de Siberiabrug in Antwerpen, maar moesten daar weg voor werken aan de sluis. De 21 conservatiebassins zijn gefaseerd overgebracht naar de droogdokkensite. Rond de containers worden opnieuw zeven klimaathutten gebouwd. Die moeten zorgen voor optimale bewaringsomstandigheden.

De verhuis van de koggen gebeurde in samenwerking met de stad Antwerpen en de Haven van Antwerpen. Twee kleinere loodsen op de droogdokkensite werden aangepast om het eeuwoude hout te kunnen herbergen. Er werd een nieuwe vloeistofvaste vloer gegoten en een nieuw dak geplaatst.

Het agentschap start nu zo snel mogelijk met de actieve conservatie van het hout. In een eerste beweging zal het archeologische hout ontijzerd worden. Tijdens de tweede fase wordt het geïmpregneerd met Polyethyeleenglycol 2000 (PEG 2000). Dit petroleumderivaat zorgt ervoor dat het hout zijn volume behoudt, wanneer het wordt reconstrueerd en gedroogd.

Op termijn zullen de geconserveerde houtfragmenten tentoongsteld worden in een nog te bouwen museumgebouw op de droogdokkensite. In dit museum zal maritiem erfgoed een centrale plek krijgen. 

Interesse in De Kogge? Volg hem dan op zijn Facebookpagina