Vraag online je erkenning als metaaldetectorist aan

Wie erkend metaaldetectorist wil worden, kan vanaf nu online een erkenningsaanvraag indienen. Hiermee willen we de vele geïnteresseerden een meer efficiënte en milieuvriendelijke werkwijze aanbieden.

In Vlaanderen zijn duizenden mensen actief als metaaldetectorist of magneetvisser. Hobbyarcheologen die niets liever doen dan met een metaaldetector de velden afspeuren, op zoek naar vondsten. Voor de meesten is het een ontspannende bezigheid in de gezonde buitenlucht. Ze doen het voor de kick om het biepje te horen, of uit interesse voor het verleden.

Maar wanneer je naar voorwerpen met archeologische waarde zoekt, doe je aan archeologie. En dan volg je de onroerenderfgoedregelgeving. Een van de regels zegt dat je een erkenning als metaaldetectorist nodig hebt, om met je toestel op pad te mogen gaan. Die erkenning vraag je aan bij het agentschap Onroerend Erfgoed, en dat kan je vanaf vandaag volledig online doen.

De erkenningsaanvraag verloopt nu heel wat efficiënter. Je hoeft geen formulieren meer te downloaden, invullen en opsturen. Ook voor de medewerkers achter de schermen loopt de administratieve verwerking van een online aanvraag veel sneller en eenvoudiger dan bij een papieren aanvraag. Een gebruiksvriendelijke en duurzame manier van werken dus, en een win-win voor iedereen. 

Je kan de online erkenningsaanvraag terugvinden op onze website en in het e-loket:  

Wil je meer weten over metaaldetectie en magneetvisserij in Vlaanderen? Lees dan onze folder. 
Of neem een kijkje op onze website.