Werk mee aan de handleiding over natuursteensteenimitatie

Bouwkundig erfgoed

Al enkele jaren probeert het agentschap de restauratie van natuursteenimitatie te stimuleren. De toepassing hiervan werd populair aan het einde van de negentiende eeuw en kende zijn hoogtepunt tijdens het interbellum. Onderzoek naar het behoud en beheer van imitaties moet in 2021 uitmonden in een handleiding en praktische studiedag. We vinden het belangrijk dat onze bevindingen bruikbaar zijn in de praktijk. Daarom willen we dat uitvoerders en ontwerpers een stem krijgen. Heb jij ervaring met de restauratie van natuursteenimitatie? Of heb je hier vragen over in het kader van een restauratie? Neem dan deel aan ons verkennend interview.

Er zijn verschillende soorten natuursteenimitatie. Wij focussen ons enkel op de veelvoorkomende imitatie van blauwe kalksteen, witte Belgische en witte Franse kalksteen. Onze voorouders gebruikten hier meestal een mengsel voor van gemalen natuursteengranulaten in kalk- en/of cementmortel. Ze pasten het toe in monolithisch elementen (kunststeen) en als gevelbepleistering (simili-pierre).

Na meer dan een eeuw in weer en wind zijn de imitaties dikwijls aan restauratie toe. Dat plaatst de uitvoerders en ontwerpers van vandaag voor specifieke uitdagingen, zoals: 

  • Hoe bouw je een restauratievisie op?
  • Hoe kies je een bepaalde restauratiestrategie?
  • Welke vooronderzoeken zijn nuttig?
  • Welke technieken gebruik je bij een restauratie?
  • Hoe kan je een evenwicht bekomen tussen de huidige staat van het materiaal en de geschiedenis en schoonheid ervan?

We zijn op zoek naar uitvoerders en ontwerpers die (praktijk)ervaring met en technische kennis hebben over natuursteenimitatie, maar ook naar mensen met vragen hierover. Ben jij zo iemand? Dan willen we met jou in gesprek gaan om eruit te leren en ook te leren wat je zelf nog zou willen weten. De bedoeling is om in onze handleiding en studiedag zo toegepast mogelijk te maken.

De interviews zijn gepland in de maanden juli, augustus en september en kunnen eventueel plaatsvinden op een eigen site met een natuursteenimitatie. Voor meer informatie en om een afspraak te maken, contacteer Heleen Schroyen (heleen.schroyen@vlaanderen.be - 0492 34 06 87).