Wikipedia krijg stevige injectie erfgoedfoto's

Eind 2018 organiseerden wij in het kader van het Europees erfgoedjaar een fotowedstrijd over erfgoed: Wiki loves heritage. Het objectief was om zo veel mogelijk nieuwe foto’s over erfgoed te verzamelen over erfgoed op het online platform Wikipedia. Onze actie was een succes. Uiteindelijk konden we maar liefst 4.300 nieuwe beelden bemachtigen. Op zaterdag deelden we in het Fotomuseum in Antwerpen prijzen uit aan de meest inspirerende inzendingen. 

 

Wikipedia is een van de meest gebruikte websites ter wereld. De online encyclopedie valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De informatie over erfgoed is helaas vaak onvolledig. Om hier iets aan te doen sloegen wij de handen in elkaar met de Departement Cultuur, Jeugd en Media, Wikimedia Belgium, PACKED, Herita en FARO. 

Om het initiatief kracht bij te zetten, engageerde de Vlaamse overheid topfotograaf Michiel Hendryckx, zelf Wikipedia-adept van het eerste uur. Hendryckx daagde Vlaanderen uit om massaal erfgoedfoto’s te maken en voor 15 november 2018 – onder een vrije licentie - op te laden op Wikpedia. Zijn stem werd gehoord. Vlaanderen stuurde meer dan 4.300 foto’s in, waarvan meer dan 2.500 foto’s van erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Ook erfgoedorganisaties werkten mee. 

 

De nieuwe foto’s werden alleen in januari al 687.178 keer bekeken. Door content onder een vrije licentie te doneren, is de online zichtbaarheid en bruikbaarheid ervan enorm verhoogd. Op Wikipedia én daarbuiten. Een vrije licentie houdt namelijk de expliciete toestemming in om content te kopiëren, bewerken en te verspreiden. Deze bredere spreiding levert dan weer een grotere bekendheid en bijgevolg, een sterker draagvlak op. 

Uit de nieuwe beelden koos een jury 18 winnende foto’s van 12 verschillende fotografen. Negen foto’s tonen onroerend erfgoed, de andere negen brengen roerend en immaterieel erfgoed in beeld. Op Wikipedia kan je het juryrapport nalezen. 

Een fort in Antwerpen
Het kasteel van Laarne
De koninklijke serres in Laken