“Waar u zich thuis voelt, daar zijn wij trots op”. Met die slagzin lanceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de zesde Onroerenderfgoedprijs. Voor de editie van 2021 gaat de Vlaamse overheid op zoek naar beschermd erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek, zoals een woning, een school, een graftombe of een besloten tuin. Beheerders van dergelijke verborgen parels kunnen zich inschrijven tot en met 1 maart 2021.

 

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Herbestemming

Landschappen

Restauratie

In Frankrijk werd een grote hoeveelheid aan illegale archeologische vondsten in beslag genomen. De bal ging aan het rollen toen de eigenaar via Vlaanderen zijn vondsten wilde witwassen. “Ik ben erg trots dat door het snel en adequaat handelen van onze onderzoekers deze archeologische plunderingen ontdekt is”, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten. “Deze misdaad kon leiden tot geschiedvervalsing met een serieuze impact op onze Vlaamse identiteit.” Minister Diependaele zal de muntschat in het voorjaar van 2021 officieel overhandigen aan de Franse staat.

Thema's

Archeologie

Onderzoek

Vandaag, 15 december 2020, treden de reeds aangekondigde wijzigingen aan de premieregels in werking. De Vlaamse Regering gaf op vrijdag 11 december haar definitieve goedkeuring aan het besluit om de aanvraagprocedures voor erfgoedpremies en meerjarenpremieovereenkomsten te wijzigen. Het gaat om het besluit waarin een verhoging van de erfgoedpremie volgens de standaardprocedure en de invoering van een nieuwe premie via oproep is opgenomen.

Thema's

Regelgeving en beleid

We berichtten eerder al over de wijzigingen aan de premieregels die momenteel volop voorbereid worden. De Vlaamse Regering gaf op 30 oktober haar tweede principiële goedkeuring aan het besluit om de aanvraagprocedures voor erfgoedpremies en meerjarenpremieovereenkomsten te wijzigen. Ondertussen werd een laatste advies gevraagd aan de Raad van State. Nadien kan de Vlaamse Regering overgaan tot de definitieve beslissing. We vermoeden dat de nieuwe premieregels in de loop van december van start gaan en niet op 1 december zoals we eerder communiceerden. In dit bericht leggen we uit wat er zal veranderen. Vanaf de inwerkingtreding vind je op onze website ook alle details over de nieuwe aanvraagprocedures, de vereenvoudigde dossiersamenstelling, de nieuwe aanvraagformulieren …

Thema's

Premies en financiële steun

Het agentschap start een nieuw project op over rolduidelijkheid binnen de archeologische erfgoedzorg. Hiervoor zullen we de volgende maanden verschillende actoren uit de sector uitgebreid en intensief gaan bevragen.

Thema's

Regelgeving en beleid