Sinds mei mag de horeca weer terrassen plaatsen. Terrassen vormen een karakteristiek en beeldbepalend element in heel Vlaanderen, van stads- en dorpskernen over de kust naar het platteland. Klanten genieten dan graag buiten van een drankje en een hapje. Omdat het terras vaak een deel van de openbare ruimte inneemt, zijn hieraan een aantal regels verbonden. Veel steden en gemeenten hebben een terrasreglement dat de voorwaarden regelt voor het plaatsen van een terras door een horeca-uitbater. Als het terras in of aan beschermd erfgoed is geplaatst, is hiervoor ook vaak een melding of toelating nodig.

Thema's

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Regelgeving en beleid

Om je beschermd erfgoed goed te kunnen beheren, is het belangrijk om na te denken over de ambities die je wilt verwezenlijken op langere termijn. In een beheersplan geef je weer waar je met jouw onroerend erfgoed naar toe wil en hoe je dat zal doen. Maar bij heel wat erfgoedsites zijn meerdere eigenaars en gebruikers betrokken. We merken dat het voor dergelijke grotere gehelen niet altijd makkelijk is om een beheersplan op te maken. Daarom maakten we een leidraad op die je hierbij kan helpen.

Voor het nieuwe systeem van de erfgoedpremie via oproep gingen we op zoek naar juryleden. In de periode 2021-2023 zullen jaarlijks verschillende oproepen gelanceerd worden. Om per oproep en thema snel en flexibel te kunnen werken, stelden we een pool van juryleden samen die bestaat uit erfgoedspecialisten en specialisten uit andere domeinen. Je vindt de volledige lijst van juryleden op onze website.

Thema's

Premies en financiële steun

Heb je interesse voor de erfgoedsector en volg je graag de Europese ontwikkelingen op de voet? Dan is deze functie misschien voor jou.