Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Onze rijke geschiedenis bestaat niet alleen uit gebouwen of landschappen voor de levenden, ook de doden hebben boeiende verhalen nagelaten. Hun erfenis vormt het funerair erfgoed. Dat gaat van archeologische pre-christelijke resten over de religieuze tradities op het kerkhof tot de burgerlijke buitenbegraafplaatsen. Ze getuigen van de alledaagse, intieme maar soms ook de afstandelijke omgang met de dood.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Premies en financiële steun

Regelgeving en beleid

Sinds mei mag de horeca weer terrassen plaatsen. Terrassen vormen een karakteristiek en beeldbepalend element in heel Vlaanderen, van stads- en dorpskernen over de kust naar het platteland. Klanten genieten dan graag buiten van een drankje en een hapje. Omdat het terras vaak een deel van de openbare ruimte inneemt, zijn hieraan een aantal regels verbonden. Veel steden en gemeenten hebben een terrasreglement dat de voorwaarden regelt voor het plaatsen van een terras door een horeca-uitbater. Als het terras in of aan beschermd erfgoed is geplaatst, is hiervoor ook vaak een melding of toelating nodig.

Thema's

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Regelgeving en beleid