Wat is de rol van ‘de plek’ en hoe bepaalt die onze beleving van erfgoed? Op 26 en 27 oktober 2023 brachten we de erfgoed- en toerismesector samen tijdens een tweedaags congres en gingen we met professionals, academici, erfgoedbeheerders en beleidsmakers op zoek naar antwoorden.

De frietkotcultuur, zowel het ambacht van het frieten bakken als de hele frietbeleving die erbij hoort, is erkend als immaterieel erfgoed. Er is geen gemeente in Vlaanderen waar geen frituur te vinden is. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden. Daarom beschermt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de meest authentieke frituren.
Afgelopen lente begonnen we aan een zoektocht naar erfgoedfrituren. Na een oproep en nadien een grondig onderzoek starten we nu met de opmaak van een beschermingsdossier voor drie kandidaten.

Thema's

Bescherming

Onderzoek

Lokale besturen en het agentschap Onroerend Erfgoed slaan de handen in elkaar om de inventaris van het bouwkundig en landschappelijk erfgoed in Vlaanderen aan te vullen en te beheren. Antwerpen, Lier, Kluisbergen, Haacht, Rotselaar, Tremelo, Keerbergen en Bekkevoort staan als eersten klaar om hun gegevens in te voeren.

Thema's

Inventaris

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, erkende twee nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten of IOED’s en drie nieuwe onroerenderfgoedgemeenten. Het gaat om Gent, Brugge en Bilzen en de IOED’s Hydra en Erfgoed Brabantse Kouters, gelegen in West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Vlaanderen telt nu al 25 onroerenderfgoedgemeenten en 32 IOED’s. 223 van de in totaal 300 Vlaamse gemeenten laten zich intussen bijstaan door een IOED. De zin bij de gemeenten om samen te werken is duidelijk groot. Dat is geweldig nieuws voor het onroerenderfgoedbeleid in Vlaanderen.

Thema's

Erkenningen