De frietkotcultuur, zowel het ambacht van het frieten bakken als de hele frietbeleving die erbij hoort, is erkend als immaterieel erfgoed. Er is geen gemeente in Vlaanderen waar geen frituur te vinden is. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden. Daarom beschermt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de meest authentieke frituren.
Afgelopen lente begonnen we aan een zoektocht naar erfgoedfrituren. Na een oproep en nadien een grondig onderzoek starten we nu met de opmaak van een beschermingsdossier voor drie kandidaten.

Thema's

Bescherming

Onderzoek

Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

De Kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme in Leuven en de kapel Robiano in Tervuren zijn de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2023. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Mattias Diependaele, kiest de winnaar op basis van het advies van een professionele jury, maar iedereen kan vanaf nu tot en met Open Monumentendag op 10 september stemmen voor zijn favoriete laureaat.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Herbestemming

Landschappen

Onroerenderfgoedprijs

Restauratie

Ons beleid rond het plaatsen van zonnepanelen in een erfgoedcontext werd bijgestuurd.

Thema's

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Regelgeving en beleid