Het agentschap Onroerend Erfgoed bewaart een groot en bijzonder waardevol fotoarchief. Onderzoekers en consulenten maken sinds de jaren 1960 foto’s in alle stappen van hun werk, zowel tijdens het inventariseren, het beschermen als bij het beheren van het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Een groot deel van die foto’s bleef tot vandaag enkel raadpleegbaar in onze archieven. Deze willen we nu allemaal aanbieden in onze Beeldbank

Thema's

Inventaris

Onderzoek

Lokale besturen en het agentschap Onroerend Erfgoed slaan de handen in elkaar om de inventaris van het bouwkundig en landschappelijk erfgoed in Vlaanderen aan te vullen en te beheren. Antwerpen, Lier, Kluisbergen, Haacht, Rotselaar, Tremelo, Keerbergen en Bekkevoort staan als eersten klaar om hun gegevens in te voeren.

Thema's

Inventaris

139 militaire begraafplaatsen en herdenkingssites langs het westelijke front van de Eerste Wereldoorlog zijn opgenomen op de lijst van het werelderfgoed. Hiervan liggen er 27 sites op Vlaams grondgebied. Een terechte erkenning. Er werd meer dan vijftien jaar gewerkt aan het dossier. Het kan op zijn minst een werk van lange adem genoemd worden. Maar wist je dat het startschot voor dit UNESCO-dossier al in 2002 werd gegeven? En dat dit startschot leidde tot de opname van honderden Vlaamse sites en relicten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog in de inventaris van het onroerend erfgoed, waarvan de meest waardevolle elementen bovendien werden beschermd? Omdat we vaak de vraag krijgen hoe dit oorlogserfgoed teruggevonden kan worden tussen de zowat 93.000 erfgoedobjecten op onze inventariswebsite, geven we hieronder enkele tips.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Inventaris

Landschappen

Onderzoek

Regelgeving en beleid

De Kasteelhoeve bij Kasteel Forreist in Brugge, de woning Leclercq-Vandamme in Leuven en de kapel Robiano in Tervuren zijn de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2023. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Mattias Diependaele, kiest de winnaar op basis van het advies van een professionele jury, maar iedereen kan vanaf nu tot en met Open Monumentendag op 10 september stemmen voor zijn favoriete laureaat.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Herbestemming

Landschappen

Onroerenderfgoedprijs

Restauratie

Sinds dit jaar stellen we onze digitale inventaris voor het onroerend erfgoed open voor lokale besturen en erfgoedorganisaties. Zo kunnen ze zelf erfgoedelementen die op lokaal vlak belangrijk zijn invoeren en beheren. Het platform wordt op die manier een instrument om bijvoorbeeld omgevingsvergunningen te behandelen, draagvlak te ontwikkelen, eigenaars te ondersteunen en het eigen lokale patrimonium te beheren.
We hebben al vijftig jaar ervaring met het inventariseren van erfgoed. Nu die taak deels wordt doorgegeven aan de lokale besturen werken we onder andere aan handleidingen ter ondersteuning, zoals deze nieuwe handleiding voor het inventariseren van landschapselementen.

Thema's

Inventaris

Landschappen