De nieuwe beursronde voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject werd onlangs gelanceerd. Dankzij die beurzen krijgen meesters-vaklui de nodige ondersteuning om samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren. Dit jaar  is er 619.000 euro beschikbaar voor deze beurstrajecten.

Thema's

Restauratie

“Waar u zich thuis voelt, daar zijn wij trots op”. Met die slagzin lanceert Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de zesde Onroerenderfgoedprijs. Voor de editie van 2021 gaat de Vlaamse overheid op zoek naar beschermd erfgoed dat in de regel niet toegankelijk is voor het grote publiek, zoals een woning, een school, een graftombe of een besloten tuin. Beheerders van dergelijke verborgen parels kunnen zich inschrijven tot en met 1 maart 2021.

 

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Herbestemming

Landschappen

Restauratie

Al enkele jaren probeert het agentschap de restauratie van natuursteenimitatie te stimuleren. De toepassing hiervan werd populair aan het einde van de negentiende eeuw en kende zijn hoogtepunt tijdens het interbellum. Onderzoek naar het behoud en beheer van imitaties moet in 2021 uitmonden in een handleiding en praktische studiedag. We vinden het belangrijk dat onze bevindingen bruikbaar zijn in de praktijk. Daarom willen we dat uitvoerders en ontwerpers een stem krijgen. Heb jij ervaring met de restauratie van natuursteenimitatie? Of heb je hier vragen over in het kader van een restauratie? Neem dan deel aan ons verkennend interview.

Thema's

Restauratie

Werk je op een innoverende manier aan ons cultureel erfgoed? Wil je graag jouw goede praktijk delen met de rest van Europa en kennismaken met andere inspirerende voorbeelden? Doe dan mee aan de oproep ‘Cultureel erfgoed in actie. Oplossingen delen in Europese steden en regio’s’. Deelnemen kan nog tot 27 maart 2020.

Thema's

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Herbestemming

Industrieel erfgoed

Landschappen

Onderzoek

Regelgeving en beleid

Restauratie

Wat een kleurenpracht en wat een detail! Na het verwijderen van de dikke gele vernislagen en de overschilderingen schittert het Lam meer dan ooit. Voor het eerst in meer dan 400 jaar kunnen we de échte schilderijen zien zoals de gebroeders Van Eyck ze geschilderd hebben. Na drie jaar zorgvuldige restauratie kunnen de panelen van het onderste register terug naar de Sint-Baafskathedraal, waar ze in 1432 al te bewonderen waren. Nog tot half januari 2020 kan je deze parel van het werelderfgoed gaan bewonderen in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.

Thema's

Bescherming

Onderzoek

Restauratie