De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad van Brugge. Dankzij dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek is de ware ouderdom van het monument nu ontdekt. Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Onderzoek

De Vlaamse bodem is rijk aan archeologische vondsten. De tienduizenden jaren bewoning in onze contreien hebben veel sporen achtergelaten. Gravende archeologen zijn ondertussen een vertrouwd beeld geworden in het straatbeeld. En al die onderzoeken leveren veel kenniswinst op. Het succes van de jaarlijkse Archeologiedagen en Open Monumentendag toont aan dat het brede publiek interesse heeft in die kenniswinst. Met de lancering van een oproep voor educatieve projecten en publiekswerking in de archeologie willen we die archeologische kennis voor verschillende doelgroepen toegankelijker maken.

Thema's

Archeologie

Al sinds 2018 geeft de Vlaamse Regering een projectsubsidie voor syntheseonderzoek van archeologische opgravingsresultaten. Aanvragen voor de jaargang 2024 kan je vanaf nu indienen. 

Thema's

Archeologie

Premies en financiële steun

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele kent de Onroerenderfgoedprijs 2023 toe aan de Kasteelhoeve Forreist in Brugge. De Robianokapel in Tervuren kaapt de publieksprijs weg op basis van een poll waaraan bijna 7.000 mensen deelnamen. Archeologe Janiek De Gryse van Ruben Willaert nv, de drijvende kracht achter de archeologische opgraving in de Sint-Baafskathedraal in Gent, ontvangt van de jury een Eervolle vermelding.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Onroerenderfgoedprijs

139 militaire begraafplaatsen en herdenkingssites langs het westelijke front van de Eerste Wereldoorlog zijn opgenomen op de lijst van het werelderfgoed. Hiervan liggen er 27 sites op Vlaams grondgebied. Een terechte erkenning. Er werd meer dan vijftien jaar gewerkt aan het dossier. Het kan op zijn minst een werk van lange adem genoemd worden. Maar wist je dat het startschot voor dit UNESCO-dossier al in 2002 werd gegeven? En dat dit startschot leidde tot de opname van honderden Vlaamse sites en relicten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog in de inventaris van het onroerend erfgoed, waarvan de meest waardevolle elementen bovendien werden beschermd? Omdat we vaak de vraag krijgen hoe dit oorlogserfgoed teruggevonden kan worden tussen de zowat 93.000 erfgoedobjecten op onze inventariswebsite, geven we hieronder enkele tips.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Inventaris

Landschappen

Onderzoek

Regelgeving en beleid