De Vlaamse bodem is rijk aan archeologische vondsten. De tienduizenden jaren bewoning in onze contreien hebben veel sporen achtergelaten. Gravende archeologen zijn ondertussen een vertrouwd beeld geworden in het straatbeeld. En al die onderzoeken leveren veel kenniswinst op. Het succes van de jaarlijkse Archeologiedagen en Open Monumentendag toont aan dat het brede publiek interesse heeft in die kenniswinst. Met de lancering van een oproep voor educatieve projecten en publiekswerking in de archeologie willen we die archeologische kennis voor verschillende doelgroepen toegankelijker maken.

Thema's

Archeologie

Al sinds 2018 geeft de Vlaamse Regering een projectsubsidie voor syntheseonderzoek van archeologische opgravingsresultaten. Aanvragen voor de jaargang 2024 kan je vanaf nu indienen. 

Thema's

Archeologie

Premies en financiële steun

Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

In de gemeente Kortessem heeft een metaaldetectorist een fragment gevonden van een Romeinse dodecaëder. De vinder meldde zijn mysterieuze voorwerp bij het agentschap Onroerend Erfgoed, dat de zeldzame vondst intussen grondig heeft onderzocht. Patrick Schuermans is een ervaren hobby-archeoloog die al jaren in de provincie Limburg speurt met zijn metaaldetector. Hij zal zijn vondst schenken aan het Gallo-Romeins Museum van Tongeren, in de hoop dat ze tentoongesteld wordt. Het is nog maar de tweede dodecaëder die in Vlaanderen gevonden wordt. 

 

Thema's

Archeologie