Tussen maart 2010 en januari 2012 voerde het agentschap Onroerend Erfgoed archeologisch onderzoek uit op een terrein van 20 ha in Aalter, langs het kanaal Gent-Brugge. Het leverde een schat aan unieke informatie op over een periode die zich uitstrekt van de prehistorie tot de 18e eeuw. De opmerkelijke onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd in het boek ‘Aalter-Woestijne, een geschiedenis van meer dan 5000 jaar’, in de reeks Relicta Monografieën. 

Thema's

Onderzoek

Enkele zeldzame oudere beelden uitgezonderd, werden de eerste luchtfotografische opnames van Vlaanderen gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sindsdien is het landschap in Vlaanderen frequent en om diverse redenen vanuit de lucht gefotografeerd. Dit biedt een bijzonder rijk archief aan bronnen voor de studie van de evolutie van het landschap tijdens de laatste honderd jaar, en voor het herkennen van archeologische en historische sites. 

Eind 2018 organiseerden wij in het kader van het Europees erfgoedjaar een fotowedstrijd over erfgoed: Wiki loves heritage. Het objectief was om zo veel mogelijk nieuwe foto’s over erfgoed te verzamelen over erfgoed op het online platform Wikipedia. Onze actie was een succes. Uiteindelijk konden we maar liefst 4.300 nieuwe beelden bemachtigen. Op zaterdag deelden we in het Fotomuseum in Antwerpen prijzen uit aan de meest inspirerende inzendingen. 

 

Pilootproject met één toekomstplan voor natuur én erfgoed. Eén plan dat zowel de waardevolle natuur als het rijke erfgoed van het domein Bleyckhof in Oelegem (Ranst) beschermt en perspectief geeft. Dat is het doel van het geïntegreerd beheersplan dat we samen maakten met de eigenaars en het Agentschap voor Natuur en Bos. De beheerdoelstellingen- en maatregelen voor de komende vierentwintig jaar op het vlak van natuur en erfgoed zijn daarmee duidelijk en beter op mekaar afgestemd. Subsidieaanvragen kunnen ook sneller en efficiënter verlopen en voor een aantal beheerwerken zal zelfs geen toelatingsaanvraag meer nodig zijn.

Thema's

Landschappen

Elke twee jaar reikt de Raad van Europa een Europese Landschapsprijs uit. Dit jaar was het aan Vlaanderen om de Belgische voorronde te organiseren. Het landschap Wortel- en Merksplas-kolonie kwam als winnaar uit de bus. Het dossier wordt nu ingediend voor een beoordeling op Europees niveau. 

Thema's

Landschappen