In totaal 27 gemeenten kunnen de eigenaars van een monument beschermd pand nu ook het energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. In januari lanceerden we het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad van Brugge. Dankzij dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek is de ware ouderdom van het monument nu ontdekt. Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Onderzoek

De voorbije jaren zetten we in op een evaluatie van het volledige bestand beschermd erfgoed waarbij gezocht werd naar die sites die overduidelijk niet meer aan de huidige criteria voor bescherming voldoen. In 2022 leverde dit al een eerste reeks opheffingen van beschermingen op. Nu volgt een tweede reeks gedeeltelijke en volledige opheffingen van beschermingen.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Het Europees Erfgoedlabel is een tweejaarlijks initiatief van de Europese Unie. De bedoeling ervan is om plaatsen die de Europese geschiedenis weerspiegelen op de kaart te zetten. Ondertussen zijn er 60 sites die het label dragen, waaronder 4 in België.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Op 26 februari 2021 keurde de Vlaamse Regering de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid goed. Die visienota vertrekt van het idee dat de zorg voor het onroerend erfgoed een gedeelde verantwoordelijkheid is voor het Vlaamse en lokale bestuursniveau. Lokale besturen - en vooral erkende onroerenderfgoedgemeenten - krijgen meer verantwoordelijkheid en ruimte om een lokaal onroerenderfgoedbeleid te ontwikkelen. Om de visienota te implementeren is een wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet en vervolgens ook het Onroerenderfgoedbesluit nodig. 

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen