Lokale besturen en het agentschap Onroerend Erfgoed slaan de handen in elkaar om de inventaris van het bouwkundig en landschappelijk erfgoed in Vlaanderen aan te vullen en te beheren. Antwerpen, Lier, Kluisbergen, Haacht, Rotselaar, Tremelo, Keerbergen en Bekkevoort staan als eersten klaar om hun gegevens in te voeren.

Thema's

Inventaris

Vlaams Minister Matthias Diependaele ondertekende op 1 juni 2023 het ministerieel besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen. Met dit besluit worden meer dan 18.500 bouwkundige objecten in deze provincie vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Een aantal van de gebouwen en constructies zijn beschermd als monument. Ook de niet-beschermde bouwkundige objecten op een vastgestelde inventaris hebben erfgoedwaarde die de overheid graag behouden ziet. Daarom gelden een aantal voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld een erfgoedlening krijgen voor werken of mag je afwijken van eisen bij de renovatieverplichting. De rechtsgevolgen van het ministerieel besluit gaan op 20 juni 2023 van kracht.

Thema's

Inventaris

Vanaf vandaag, 23 november 2022, is een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen die dateren van vóór 2001. Dus ook bij beschermde gebouwen.

Thema's

Restauratie

De tweede en laatste conservatiefase van de Doelse Kogge wordt opgestart. De afgelopen jaren werd de kogge geconserveerd in een loods in Antwerpen bij het Kattendijkdok. De eerste fase van de conservatie (ontijzering) werd daar afgerond. In mei 2022 verhuisde het schip naar een nieuwe loods in Wechelderzande (deelgemeente van Lille). Daar wordt nu de tweede fase van de conservatie opgestart: de impregnatie van het hout met PEG (Polyethyleenglycol). Dit petroleumderivaat zorgt ervoor dat het hout zijn volume behoudt, wanneer het wordt gereconstrueerd en gedroogd. Nadien is het hout klaar voor de heropbouw en museale ontsluiting van het schip in de gemeente Doel.

Thema's

Archeologie

Varend erfgoed