In totaal 27 gemeenten kunnen de eigenaars van een monument beschermd pand nu ook het energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. In januari lanceerden we het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad van Brugge. Dankzij dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek is de ware ouderdom van het monument nu ontdekt. Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Onderzoek

In de beeldbank kan je vanaf vandaag de Oost-Vlaamse plannen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bekijken. Binnenkort vind je er ook de plannen van de andere provincies en de plannen en tekeningen van de Mission Dhuicque. 

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Onderzoek

We lanceren opnieuw een projectoproep voor het indienen van projectvoorstellen voor de module ‘wetenschappelijk onderzoek’, thema ‘syntheseonderzoek archeologie’.

Thema's

Archeologie

Onderzoek

Premies en financiële steun

Op dinsdag 2 mei 2023 organiseren we voor de tweede keer een contactdag over waardering van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. Thema van deze jaargang is 'Erfgoed en meerstemmigheid. Nieuwe verhalen voor historische gebouwen?'.

De conventie van Faro benadrukt dat de erfgoedwaarde van objecten en plaatsen niet zozeer in henzelf ligt, maar in de betekenissen en verhalen die mensen eraan verbinden en de waarden die deze objecten en plaatsen vertegenwoordigen. Vaak wordt dan gedacht aan roerend erfgoed, maar ook bouwkundig erfgoed is drager van deze immateriële dimensie. Wat betekent deze benadering voor de waardering van bouwkundig erfgoed in Vlaanderen?

Thema's

Bouwkundig erfgoed