Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

De voorbije jaren zetten we in op een evaluatie van het volledige bestand beschermd erfgoed waarbij gezocht werd naar die sites die overduidelijk niet meer aan de huidige criteria voor bescherming voldoen. In 2022 leverde dit al een eerste reeks opheffingen van beschermingen op. Nu volgt een tweede reeks gedeeltelijke en volledige opheffingen van beschermingen.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Met de definitieve wijziging van het Onroerenderfgoedbesluit zet de Vlaamse Regering een volgende belangrijke stap in de implementatie van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid en de financiering van de archeologische erfgoedzorg. Eerder keurde het Vlaams Parlement ook al de wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet goed. De meeste wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023. 

Thema's

Archeologie

Erkenningen

Premies en financiële steun

Het Europees Erfgoedlabel is een tweejaarlijks initiatief van de Europese Unie. De bedoeling ervan is om plaatsen die de Europese geschiedenis weerspiegelen op de kaart te zetten. Ondertussen zijn er 60 sites die het label dragen, waaronder 4 in België.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Op vrijdag 14 oktober 2022 komen we opnieuw samen voor onze jaarlijkse landschapscontactdag. Tijdens de landschapscontactdag staat het onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis en de dynamiek van het Vlaamse cultuurlandschap centraal. Dit jaar ligt de focus op landschappen in transitie.

Thema's

Landschappen