Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

De tweede en laatste conservatiefase van de Doelse Kogge wordt opgestart. De afgelopen jaren werd de kogge geconserveerd in een loods in Antwerpen bij het Kattendijkdok. De eerste fase van de conservatie (ontijzering) werd daar afgerond. In mei 2022 verhuisde het schip naar een nieuwe loods in Wechelderzande (deelgemeente van Lille). Daar wordt nu de tweede fase van de conservatie opgestart: de impregnatie van het hout met PEG (Polyethyleenglycol). Dit petroleumderivaat zorgt ervoor dat het hout zijn volume behoudt, wanneer het wordt gereconstrueerd en gedroogd. Nadien is het hout klaar voor de heropbouw en museale ontsluiting van het schip in de gemeente Doel.

Thema's

Archeologie

Varend erfgoed

Met de definitieve wijziging van het Onroerenderfgoedbesluit zet de Vlaamse Regering een volgende belangrijke stap in de implementatie van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid en de financiering van de archeologische erfgoedzorg. Eerder keurde het Vlaams Parlement ook al de wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet goed. De meeste wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023. 

Thema's

Archeologie

Erkenningen

Premies en financiële steun

Na twee jaar wachten ontvingen de Koloniën van Weldadigheid afgelopen maandag het erfgoedlabel uit handen van Mariya Gabriel, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Het label werd al in 2020 toegekend, maar omwille van corona-perikelen kon de officiële overhandiging nu pas plaatsvinden. De Koloniën zijn een transnationaal dossier tussen België en Nederland.
De Koloniën van Weldadigheid, waar Wortel- en Merksplas-kolonie onderdeel van uitmaken, tonen hoe in het voormalig Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een sociaal experiment werd opgezet om armoede tegen te gaan. Het is een uniek project in Europa en stond aan de basis van onze welvarende verzorgingsstaat.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Duurzaamheid

Landschappen

In februari 2021 keurde de Vlaamse Regering de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid goed. De visienota vertrekt van het idee dat de zorg voor het onroerend erfgoed een gedeelde verantwoordelijkheid is voor het Vlaamse en lokale bestuursniveau. Lokale besturen - en vooral erkende onroerenderfgoedgemeenten - krijgen meer verantwoordelijkheid en ruimte om een lokaal onroerenderfgoedbeleid te ontwikkelen. Op 1 april 2022 keurde de Vlaamse Regering de wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet goed. De Vlaamse Regering gaf nu een eerste principieel akkoord aan de wijzigingen van het Onroerenderfgoedbesluit om de uitvoering van de Visienota verder mogelijk te maken.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen