Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

In ons erkend onroerenderfgoeddepot in Vilvoorde bewaren en beheren we het archeologisch vondst- en staalmateriaal van meer dan 1900 archeologische sites en contexten van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het depot is toegankelijk na afspraak, zowel voor onderzoekers, tentoonstellingsmakers als andere geïnteresseerden om vondstmateriaal en stalen te consulteren. Objecten kunnen in bruikleen gegeven worden voor onderzoek en tentoonstellingen in België of in het buitenland. Een nieuwigheid hierbij: voortaan kan je een bruikleenprocedure opstarten of een raadpleging aanvragen via het online formulier.

Thema's

Archeologie

Onderzoek

De eerste versie van de Onderzoeksbalans kwam in 2008 online. Sindsdien genereerde vooral de preventieve archeologie heel wat nieuwe gegevens. We werken daarom aan een broodnodige update. We doen dit hoofdstuk per hoofdstuk. De vernieuwde hoofdstukken Paleolithicum en Mesolithicum kan je alvast raadplegen via onze OAR.

Thema's

Onderzoek

Ook dit jaar konden archeologische bedrijven, lokale besturen, universiteiten en andere onderzoekers een aanvraag indienen voor een projectsubsidie “syntheseonderzoek archeologie”. Er werden in totaal 16 aanvraagdossiers ingediend. Zeven projectvoorstellen ontvangen een subsidie.

Thema's

Onderzoek

Premies en financiële steun