De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad van Brugge. Dankzij dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek is de ware ouderdom van het monument nu ontdekt. Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Onderzoek

Het agentschap Onroerend Erfgoed bewaart een groot en bijzonder waardevol fotoarchief. Onderzoekers en consulenten maken sinds de jaren 1960 foto’s in alle stappen van hun werk, zowel tijdens het inventariseren, het beschermen als bij het beheren van het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Een groot deel van die foto’s bleef tot vandaag enkel raadpleegbaar in onze archieven. Deze willen we nu allemaal aanbieden in onze Beeldbank

Thema's

Inventaris

Onderzoek

De frietkotcultuur, zowel het ambacht van het frieten bakken als de hele frietbeleving die erbij hoort, is erkend als immaterieel erfgoed. Er is geen gemeente in Vlaanderen waar geen frituur te vinden is. Frietkoten bepalen mee het straatbeeld van onze dorpen en steden. Daarom beschermt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de meest authentieke frituren.
Afgelopen lente begonnen we aan een zoektocht naar erfgoedfrituren. Na een oproep en nadien een grondig onderzoek starten we nu met de opmaak van een beschermingsdossier voor drie kandidaten.

Thema's

Bescherming

Onderzoek

139 militaire begraafplaatsen en herdenkingssites langs het westelijke front van de Eerste Wereldoorlog zijn opgenomen op de lijst van het werelderfgoed. Hiervan liggen er 27 sites op Vlaams grondgebied. Een terechte erkenning. Er werd meer dan vijftien jaar gewerkt aan het dossier. Het kan op zijn minst een werk van lange adem genoemd worden. Maar wist je dat het startschot voor dit UNESCO-dossier al in 2002 werd gegeven? En dat dit startschot leidde tot de opname van honderden Vlaamse sites en relicten met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog in de inventaris van het onroerend erfgoed, waarvan de meest waardevolle elementen bovendien werden beschermd? Omdat we vaak de vraag krijgen hoe dit oorlogserfgoed teruggevonden kan worden tussen de zowat 93.000 erfgoedobjecten op onze inventariswebsite, geven we hieronder enkele tips.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Inventaris

Landschappen

Onderzoek

Regelgeving en beleid

Een syntheseonderzoek graaft dieper in de archeologische onderzoeksresultaten en helpt om het bredere plaatje te vormen. Dit leidt tot nieuwe kennis, die helpt om het verhaal van ons verleden beter te vertellen. Daarom ontvangen in 2023 opnieuw enkele archeologische syntheseonderzoeksprojecten een projectsubsidie.

Thema's

Archeologie

Onderzoek