In totaal 27 gemeenten kunnen de eigenaars van een monument beschermd pand nu ook het energieadvies Onroerend Erfgoed aanvragen. In januari lanceerden we het nieuwe Energieadvies Onroerend Erfgoed voor beschermde monumenten.

Thema's

Bouwkundig erfgoed

De Oude Steen’ in de Wollestraat wordt al langer beschouwd als één van de oudere panden in de historische binnenstad van Brugge. Dankzij dendrochronologisch en bouwhistorisch onderzoek is de ware ouderdom van het monument nu ontdekt. Het woonhuis blijkt het oudste gedateerde woonhuis in heel Vlaanderen te zijn, een kostbaar overblijfsel van het middeleeuwse Brugge.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Onderzoek

Het agentschap Onroerend Erfgoed bewaart een groot en bijzonder waardevol fotoarchief. Onderzoekers en consulenten maken sinds de jaren 1960 foto’s in alle stappen van hun werk, zowel tijdens het inventariseren, het beschermen als bij het beheren van het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Een groot deel van die foto’s bleef tot vandaag enkel raadpleegbaar in onze archieven. Deze willen we nu allemaal aanbieden in onze Beeldbank

Thema's

Inventaris

Onderzoek

Sinds 2019 is de opmaak van een energieprestatiecertificaat, een EPC, nodig als je een woning wilt verkopen. Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is en geeft aanbevelingen om deze energiezuiniger te maken. Een beschermd gebouw energiezuiniger maken, vraagt om maatwerk. De generieke aanbevelingen uit het EPC houden geen rekening met de erfgoedwaarden van beschermde monumenten en zijn dus vaak niet uitvoerbaar omdat ze de erfgoedwaarden aantasten. Het Energieadvies Onroerend Erfgoed biedt hier een oplossing voor: het is een aanvullend en complementair advies op het EPC dat vertrekt vanuit de erfgoedwaarden van het pand. 

Thema's

Bouwkundig erfgoed