In 2018 vond in samenwerking met de Universiteit Gent een eerste studiedag plaats over de rol van geofysisch onderzoek in het proces van de archeologische praktijk. Dit resulteerde in een onderzoeksrapport met diverse bijdragen rond verschillende aspecten van deze onderzoekspraktijk. Op 27 mei 2020 organiseren we in het VAC Gent een vervolg op deze studiedag, waarbij de focus ligt op de integratie van geofysische methoden in multidisciplinaire projecten. Binnen, maar ook buiten de archeologie.

Thema's

Archeologie

Dit jaar organiseren we voor de eerste keer verdiepende opleidingen voor de erkende archeologen. Noteer de data alvast in je agenda!

Thema's

Archeologie

In de afgelopen weken waren we genomineerd voor twee prijzen in de digitale wereld: de e-Gov awards van Agoria en Digital/ICT Project of the Year van Roularta. We wonnen uiteindelijk niet, maar zijn toch bijzonder fier op het digitale product waarmee we deelnamen: de kaarten Hillshades en Skyview die we samen met Informatie Vlaanderen opmaakten.  

 

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Onderzoek

De kaart van Gebieden waar Geen Archeologie (GGA) te verwachten valt, breidt opnieuw uit. De nieuwe versie (sinds 25 november 2019) is beschikbaar op het geoportaal. In gebieden die op de GGA-kaart staan aangeduid, is geen preventief archeologisch onderzoekstraject nodig bij de uitvoering van een vergunningsplichtige ingreep in de bodem.

Thema's

Archeologie