Eigenaars en beheerders mogen terecht trots zijn op het beschermd erfgoed waarvoor zij zorg dragen. Want dat erfgoed mag gezien worden. Daarom bieden we een nieuw herkenningsteken aan. Eén herkenningsteken voor al het beschermde erfgoed in Vlaanderen. We maken geen verschil meer tussen een monument, een landschap of een archeologische site. En zeker ook belangrijk: een duurzaam en weerbestendig herkenningsteken.

Thema's

Archeologie

Bescherming

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Met de definitieve wijziging van het Onroerenderfgoedbesluit zet de Vlaamse Regering een volgende belangrijke stap in de implementatie van de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid en de financiering van de archeologische erfgoedzorg. Eerder keurde het Vlaams Parlement ook al de wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet goed. De meeste wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023. 

Thema's

Archeologie

Erkenningen

Premies en financiële steun

Het Europees Erfgoedlabel is een tweejaarlijks initiatief van de Europese Unie. De bedoeling ervan is om plaatsen die de Europese geschiedenis weerspiegelen op de kaart te zetten. Ondertussen zijn er 60 sites die het label dragen, waaronder 4 in België.

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

Op 26 februari 2021 keurde de Vlaamse Regering de Visienota Lokaal Onroerenderfgoedbeleid goed. Die visienota vertrekt van het idee dat de zorg voor het onroerend erfgoed een gedeelde verantwoordelijkheid is voor het Vlaamse en lokale bestuursniveau. Lokale besturen - en vooral erkende onroerenderfgoedgemeenten - krijgen meer verantwoordelijkheid en ruimte om een lokaal onroerenderfgoedbeleid te ontwikkelen. Om de visienota te implementeren is een wijziging van het Onroerenderfgoeddecreet en vervolgens ook het Onroerenderfgoedbesluit nodig. 

Thema's

Archeologie

Bouwkundig erfgoed

Landschappen

In ons erkend onroerenderfgoeddepot in Vilvoorde bewaren en beheren we het archeologisch vondst- en staalmateriaal van meer dan 1900 archeologische sites en contexten van de prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Het depot is toegankelijk na afspraak, zowel voor onderzoekers, tentoonstellingsmakers als andere geïnteresseerden om vondstmateriaal en stalen te consulteren. Objecten kunnen in bruikleen gegeven worden voor onderzoek en tentoonstellingen in België of in het buitenland. Een nieuwigheid hierbij: voortaan kan je een bruikleenprocedure opstarten of een raadpleging aanvragen via het online formulier.

Thema's

Archeologie

Onderzoek