Tussen maart 2010 en januari 2012 voerde het agentschap Onroerend Erfgoed archeologisch onderzoek uit op een terrein van 20 ha in Aalter, langs het kanaal Gent-Brugge. Het leverde een schat aan unieke informatie op over een periode die zich uitstrekt van de prehistorie tot de 18e eeuw. De opmerkelijke onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd in het boek ‘Aalter-Woestijne, een geschiedenis van meer dan 5000 jaar’, in de reeks Relicta Monografieën. 

Thema's

Onderzoek

In 2018 vond in samenwerking met de Universiteit Gent een eerste studiedag plaats over de rol van geofysisch onderzoek in het proces van de archeologische praktijk. Dit resulteerde in een onderzoeksrapport met diverse bijdragen rond verschillende aspecten van deze onderzoekspraktijk. Op 27 mei 2020 organiseren we in het VAC Gent een vervolg op deze studiedag, waarbij de focus ligt op de integratie van geofysische methoden in multidisciplinaire projecten. Binnen, maar ook buiten de archeologie.

Thema's

Archeologie

Dit jaar organiseren we voor de eerste keer verdiepende opleidingen voor de erkende archeologen. Noteer de data alvast in je agenda!

Thema's

Archeologie

Wat een kleurenpracht en wat een detail! Na het verwijderen van de dikke gele vernislagen en de overschilderingen schittert het Lam meer dan ooit. Voor het eerst in meer dan 400 jaar kunnen we de échte schilderijen zien zoals de gebroeders Van Eyck ze geschilderd hebben. Na drie jaar zorgvuldige restauratie kunnen de panelen van het onderste register terug naar de Sint-Baafskathedraal, waar ze in 1432 al te bewonderen waren. Nog tot half januari 2020 kan je deze parel van het werelderfgoed gaan bewonderen in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.

Thema's

Bescherming

Onderzoek

Restauratie