Het Agentschap Onroerend Erfgoed organiseert voor de tweede keer de Onroerenderfgoedprijs. Die staat dit jaar in het teken van verborgen parels: erfgoed dat niet publiek toegankelijk is. Kandidaten konden zich tot en met 1 maart 2017 inschrijven. Ondertussen zijn de drie laureaten bekend: kasteel Boterberg in Kalmthout, de architectenwoning van Marc Dessauvage in Loppem en de donjon van het kasteel van Nevele. De geselecteerde projecten inspireren door hun vernieuwend concept, maatschappelijke relevantie en lokale verankering. Op vrijdagavond 6 oktober maakt minister-president Geert Bourgeois de winnaar bekend.

De prijsuitreiking wordt een feestelijke avond, in een culinair kleedje met een erfgoeddiner à la Cauderlier. Philippe Edouard Cauderlier (geboren in 1812 in Antwerpen) stoorde zich aan de overdaad van de Franse keuken. In 1861 bracht hij L’Economie Culinaire uit, vertaald als Het Spaarzame Keukenboek. Het was een van de eerste moderne kookboeken in het Nederlandse taalgebied. Maar het werd vooral een bestseller omdat de focus op huishoudelijk gebruik lag. Ook de aandacht voor lokale en verse producten was nieuw.

Chef-kok Wouter Keersmaekers van het sterrenrestaurant De Schone Van Boskoop, koos uit zijn 1914-uitgave van Het Spaarzame Keukenboekenkele seizoensgebonden gerechten en stelde een heerlijk menu samen. Onder zijn supervisie bereidt het zevende specialisatiejaar Banketaannemer Traiteur van het PIVA de gerechten.

Tussen de verschillende gangen stellen de drie laureaten zich voor aan het publiek. Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Sjang Coenen zorgen voor een aangepast muzikaal intermezzo en ceremoniemeester van dienst is Warre Borgmans. 

Links